Monday, March 21, 2011

Terengganu banyak yang best best

Beberapa hari tak update blog sebab sebok becuti bersukaria ke Terengganu..seronok wei, rasa macam nak pgi lagi..hahaha..

sebagai penumpang memang best, duduk je mengangkang layan lagu, sekali sekala tidur tidur ayam pastu borak borak 'orang dewas' dengan Ijan dan si Awek Merah Jambu memang tak boring..perjalanan 7 jam lebih tak terasa langsung..thanks to En Fadir sebab sanggup jadi pilot, drive sorang pegi dan balik dripada ganu...kitaorng pun senyum sokmo je la...har har har..
at least aku dah sampai Terengganu, salah satu tempat aku yang mesti pegi. dah berapa tahun duk semanjung ni finally sampai jgk aku kat negeri yang famous dengan Monsun Festival dia, keropok lekor, dan penyu...huhuhu..

motif utama nak gi ganu ni sebenarnya nak pegi majlis kawin member..tapi diselitkan sekali dengan konon Desinasi Bajet, shopping shopping..dan jalan jalan cari makan..tak rugi!! korang pegi la, best memang best berbaloi percutian yang menghiburkan..na na na na na Ganu kite!!

lebih kurang pukul 12 malam gerak daripada Puchong and then sampai kat Kemamang dalam pukul tiga lebih, singgah kentut, rehat dan makan makan jap bla bla bla...pastu perjalanan diteruskan...and then lalu di hadepan loji penapisan minyak yang pertama di Malayisa kat Dungun fuh!!...tak nak lepas pelung, singgah jugak ambek gambar tak nak rugi kan...view kawasan industry yang lawa, banyak lampu lampu and ade api menyala kat menara dia...loji penapisan minyak yang luas dan sangat penting kepada Malaysia...aku jakun..bangga dengan Malaysia..

kat Kuala Terengganu, sebelum masuk ke rumah rehat, pekena dulu dengan Nasi Dagang Warung Mak Ngah yang sedap dan asli..fuhh!! rugi sape yang datang ganu tak rasa nasi dagang, dihidang atas daun pisang, simple je...tapi rasanya memang sedap...rasa sekali pasti nak lagi..nasi dagang mak ngah ni memang famous ok..pena masuk tv tau!!..


sebelum ke rumah pengantin kitorang masuk dulu kat rumah rehat..nak rehat setelah beberapa jam perjalanan. dapat rumah rehat yang bersih dan selesa kitaorng memang puas hati..bayar 200 jer untuk satu malam, check in pagi pastu check out pagi esok, 4 orang so bayar 50 sorang..murah kan !! rumah rehat ni sesuai tuk family set..kalau datang denagn family yang ramai boleh la tepon pakcik yang mesrah dan baik hati tu..i tell you, korang pasti berpuas hati..hehehe..

pegi rumah pengantin tengah hari macam tuh..pegi makan, borak borak dan seperti biasa mesti ambik gambar sebagai kenangan. pasangan pengatin yang cantek dan tampan bergaya...selamat pengantin baru kepada Sarah dan Fadhir, semogah berkekalan ke anak cucu cicit dan sentiasa di cucuri rahmat olah Allah...
daripada rumah pengatin terus je nak pagi cari keropok lekor, tau tak..nak beli keropok lekor kena ambek nombor giliran..wah gilerrr ramai orang..nombor yang kitaorng dapat pun kena tunggu 200 orng lebih lagi di hadapan..makai..mampus nak tunggu..pegi kedai lekor yang lain pun sama jugak, kena tunggu sejam baru blh dapat lekor...malas nak tunggu, kitaorng decide pegi Pasar Payang dulu beli souvenir and ape ape yang patut..

Pasar Payang yang BEST banyak barang barang yang BEST jual kat sana, tekejut dengan harga kain songket mencecah rm700 lebih..tapi kuality baik ok..tarak cikai punya..haha..kat sini macam macam ada, banyak benda boleh menjadi pilihan untuk dijadikan buah tangan..penyu pun banyak jugak hehehe...sempat lagi ambek gambar atas beca depan pasar payang sebleum pegi beli lekor kat Kg. Losong..terbaik wok!!...pastu kitaorng pegi pulak ke pantai batu buruk cuci mata..hahaha..dan malam kuar lagi pegi cari makan kat pulau kambing..gilerrr best..jadual full house..

kesokan paginya sebelum gerak sempat singgah kat masjid kristal..ambek gambar huha huha..pastu gerak balik KL..saje gerak awal sebab nak singgah rumah Pak Andak lagi kat Tekam dan rumah pengantin baru kawan kepada en fadir..

terbaik, percutian hujung minggu ke Terengganu yang sangat best ..!! terima kasih kepada En Muhammad Syahril Ghazali sebab banyak membantu.

comel kan baby Pak Andak (en faizal)..kui kui kui..nak jugak baby satu!!

10 comments:

Shamsuddin Amin said...

bestnye ronda2...
kesian korg kene tggu lekor tu... haha

GiveAsh said...

haha best, blh la kroang pegi jugak..x rugi..

MakWe MeraH JamBu said...

da bes part:
"sy dr sabah..sbb tuh sy mau bli kepok 2hinggit jak"
motif sgt..bergaya amik pic mcm mau bli byk jak..skali 2hnggit jak!
motif sgt ok! :p

Sumijelly said...

selalu kalu sesiapa g terengganu mereka akan pergi 2 tempat ini,...

mesti punya... iaitu..

Masjid Kristal
Kedai Kopok Lekor....hahaha

Sumijelly.com

Anonymous said...

tetibe rasa menyesal jek xikot korang...
Huhuhu...^^

Kido

GiveAsh said...

makwe pink color: dtang jauh ni nak blik kropok lekor..
kak sumi:masjid kristal kami pgi jugak..best
kid: nextime kita pgi lagi, plan la tmpat lain plak road trip..hehe..

Princess Tutu said...

bangga jadi orang ganung... ha4

catwoman said...

ooo..sedak die gie roung ganung....nati mari pulok deh......hehehe...

Anonymous said...

nak buat pembetulan skit.. bukan KENTUT nama tempat tu, KELULUT okey... :)

miss nani said...

best woo ganu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!