Friday, March 11, 2011

Main dengan kambing


eh bukan main dengan kambing...tapi bermain kuda kuda kambing..grrr...
ok korang pernah tak naik kuda? maksud aku kuda yang betul betul kuda..mesti ramai yang tak pernah kan..aku pun tak pernah jugak.. tapi aku pernah naik kambing..kambing aku pernah jadikan kuda..serous ini cerita betol..ngeee..!

aku orng kampung, so kalau nak cerita pasal kampung ni aku mmg bnyak gila..masa kecik kecik dulu aku duk dengan nenek aku, duk sekali dengan kazen. arwah nenek ade bela kambing, banyak pulak tuh.. kalau dah dekat tengahari kambing kambing tu akan dilepaskan..soh dia pegi cari makan.. tapi dalam area tanah arwah nenek aku jugak la. area ditanam dengan rumput, ditanam khas utuk kambing kambing tu ok. hijau je cam padi..

kalau dah dekat petang kambing kambing tu dimasukkan balik ke kandang, kalau kambing tu cerdik, IQ tinggi siket pandaila la dia masuk kandang sendiri. tapi kalau yang bongok, kitaorng kena usir kambing tu masuk kandang. then masa ni la yang seronok..tau tak sebab apa? sebab masa ni la blh main kuda kuda kambing..hehehe..
kan kalau dah petang kambing ni dah kenyang, so dia tak de la sengal sangat..

nak main kuda kuda kambing kena tengok kambing mana yang ada diikat dengan tali..sebab senang siket nak kontrol..selalunya ibu kambing akan menjdai mangsa, tak berani dengan bapak kambing, bapak kambing garang doh, siap tanduk yang besar lagi tu, kena tanduk kang mmg mapos...

nak naik belakang kambing pastikan line clear ok, kalau arwah nenek tengok mmg kenala kitaorng. kena bebel, tak pun kenak kejar guna batang kayu ubi..hahaha...arwah nenek garang siot, tapi sebenarnya dia baik dan didik kitorang dengan betul..cuma kitaorng jer yang degil siket..ngeee..


ok balik cerita kambing tadi..tau tak korang betapa besnya naik kuda kambing..haha..sebab kambing tak tinggi, kalau jatuh pun tak sakit,..paling kurang pun kambing tuh lari masuk dalam longkang sebab tak tahan kena tunggang dengan budak budak cam kitaorng ni, lari pun dia tak de la laju sangat, still boleh loncat lagi sebelum masuk longkang...

paling seronok kalau kitaorng main lumba lumba kambing, tengok siapa yang dapat bertahan lama menunggang. tak de garisan awal dan penamat, naik je terus tunggang, tungang seberapa lama dan seberapa laju yang kitaorng boleh..haha.. nak menungang kambing kena bertindak dengan pantas, tak de masa nak kira satu dua tiga ok..sebab kambing ni kalau dah tengok kitaorng dekat, terus tunjuk muka tak puas hati. nak lari..tak nak kena tunggang la tuh..hahaha..

kasihan dengan kambing kambing tu kan..kredit kepada si merah, si hitam, si belang, si cangang, si putih (nama nama kambing)..sori kambing kambing, tu je yang aku dapat ingat..^^

2 comments:

Shamsuddin Amin said...

ko tu mmg... exotic
ngan kambing pon mo maen... hayyoooo... LoL

GiveAsh said...

haha..main main jak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!