Monday, June 4, 2012

Kod QR: kod dua dimensi

Aku ni kalau bab bab teknologi memang agak sello...macam siput je, hahaha...tapi tak der la sampai tak tahu langsung ok...kalau ade sesuatu yang baru tu nak jugak  tahu...pena baca dalam blog Hanis Zalikha, tah pasal kod yang letak kat stesen kereta api kat euraope tu, boleh scan tuk tahu perjalanan train, jadual dan harga tiket...nama kod tu Kod QR (quick respond)...dah banyak dah kat Malaysia cuma aku je yang tak tahu..ingatkan sejenis Pokemon ke apentah!!

benda ni actually dah lame since 1994 lagi dihasilkan oleh syarikat Jepun Denso Wave..hahaha...kan aku dah cakap aku ni cam siput..aku je yang baru tahu pasal benda ni..Hanis Zalikha dah lame tahu...hi Hanis Zalikha, ape khabar?...cis!! bajet Hanis Zalikha baca je blog picisan cam aku ni kan..kui kui..

tadi masa tengok newspaper pun terjumpa kod QR ni jugak...iklan Toyota moving forward..die cakap.."Ingin tahu tentang Prius? Imbaskan dengan aplikasi pembaca kod QR untuk maklumat lanjut"..maksudnya kira dalam Malaysia ni dah ramai la orang yang ade pengimbas ni..jika anda penguna Symbian, Android, Smartphone atau iPone seperti Nokia E75, Black Berry dll.  so bloleh la korang men-scan kod QR ni..


kod QR ni sebijik macam Bar kod tapi bezanya die boleh menyimpan lebih banyak maklumat contohnya URL, text, ataupun gambar. berbanding dengan bar kod die hanya menyimpan data secara horizontal sedangkan kod QR ni menyimpan data secara vertical dan horizontal (2 dimensi).

korang yang ade gadget dibekalkan dengan aplikasi pembaca kod QR dan memiliki akses internet GPRS, WiFy atau 3G boleh men-scan kod tersebut untuk menghubungkan anda kepada website yang dituju seperti yang telah di setkan dalam kod QR tersebut. canggih bukan?...tak tahu pulak samada benda ni berbentuk software yang boleh di instol dalam telefon atau pun tidak..kalau kat negara luar benda di dah digunapakai secara meluas dalam dunia pengiklanan, boarding pass, medical application, pendidikan dan food safety.

dah la tak nak cakap panjang panjang. kang aku bagi fakta yang salah...ok lah, kad bawan ni adalah kod QR yang aku generate sediri daripada website qrcode.kaywa.com..korang boleh buat jugak kalau nak..hehehe..scan la..

4 comments:

Cik TeN10 said...

Kat jepun banyak aplikasikano benda ni .. Cth plg senang.. Point card.. Skrg ni dh xpkai card..just download aplikasi bar code dekat phone then setiap kali beli barang.. Msa nk bayar kasi phone kt dia utk dia scan bar code tu utk kemaskini point.. Sng kan? Xpyah dok tercari2 point card dlm purse/wallet lagi :D

ABU said...

negara2 maju dah lama guna kod ni.. kita je kat mesia kira baru lagi..kan

Sayidah Nafisah Ruslan said...

nak try jugak lah macam ni.. hehe

Afzainizam said...

eeemmmm jadi sekarang kod ni banyak yang dah mula gunakan ....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy spray paint caliper brake disk kereta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!