Thursday, March 24, 2011

Kebaikan buah pisang: Pisang untuk si jiwa kacau.

Hari tu abu terbaca satu artikel, dia cakap pisang adalah buah untuk si jiwa kacau..maksudnya kalau korang rasa rasa korang sedang berjiwa kacau maka korang boleh la makan buah pisang..bukan jantung pisang.. 

Ini kerana buah pisang adalah sumber vitamin B6 untuk menghasilkan sirotonin dalam otak. Ia dikatan mampu mengurangkan punca sakit kepala (distress)..dan meningkatkan nafsu makan..seronok la tu korang makan banyak banyak kan..!

Tapi tidak dinyatakn pulak pisang jenis ape untuk si jiwa kacau ni. Mungkin semua jenis pisang la kot pisang abu, pisang berangan, pisang awak, pisang monyet, pisang goreng atau cekodok pisang..har har har..

Apa apa pun hindari la diri korang  daripada berjiwa kacau ok..sebab nanti mengacau orang terdekat akan menjadi hobi korang...si mat kacau..

Sebelum abu cau cau..info tentang kandungan zat dalam pisang:..klik di sini
Tabung broadband klik di sini..terimakasih!!

7 comments:

bunga said...

wah..baru tau..

MakWe MeraH JamBu said...

ChoYyyy..
info neh cedok dr dlm buku majalah dlm keta aku kn..haha..bguna gak kn majalah tuh ^^

GiveAsh said...

bunga: aku pun baru tau jgk..pas ni nak makn pisang la..hoho
Makwe pink color: info yg blh di share kita share..kui kui..

AISHA INANI said...

TAK SUKA PISANG! sekiannn. hahaha

GiveAsh said...

pisang sedapla..baik utk diet..:)

HelMi ZaKi said...

pasnih kena mkn pisang byk2 nih..

GiveAsh said...

haha..bagus bagus..pas ni tak de da jiwa kacau..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!