Sunday, March 6, 2011

Hikayat Merong Mahawangsa, The Malay Chronicles: Bloodlines

tadi masa belek belek news paper ternampak iklan beso punya...menarik perhatian, satu page iklan tu full color..gah!!..tak sabar nak tengok filem baru terbitan KRU, Hikayat Merong Mahawangsa..macam superb je kan. publisiti meletop letop..tengok poster pun dah macam filem Hollywood dah..teruja aku.. 

harap harap filem ni tidak menghampakan para kaki wayang tanah air seperti kebanyakan filem filem melayu..ye la apa tidaknya rasa tertipu jer kan, kalau tangok trailer mcm best je..sekali pegi pangung tengok mcm haram..rasa nak begolek je pegi cari pintu exit. arghhhh!


Hikayat Merong Mahawangsa atau nama orang puteh dia The Malay Chronicles: Bloodlines ni adalah sebuah filem epic diextract daripada karya ulung  Hikayat Merong Mahawangsa yang menceritakan asal usul raja raja kedah berlandaskan mitos dan lagenda...nak cerita banyak banyak macam tak de ape je..sebab korang pun ambek SPM, belajar tentang sejarah kesultanan melayu. kalau tak ingat pegi bukak buku text sejarah, cari pasal kesultanan melayu kedah tua..btw, ade ke? aku pun tak ingat...ngeeeee!!.. klick di sini.

filem arahan yusri abdul halim ini dikatakan menelan belanja rm8 juta, iaitu filem kedua terexpensive selepas Putri Gunung Ledang yang telah dihasilkan oleh KRU studios.  HMM jugak telah meggunakan hikmat para pelakon yang bukan calang calang. siap import daripada China dan London lagi tuh..plakon veteran, datok dan mantan Miss Univers Malaysia pun ada jugak..tambah lagi mengunakan teknologi CGI. apakah teknologi CGI itu?..aku pun tak tahu? meh la kita tengok sendiri nanti..meriah la gamaknya..memang meletop gile..tak sabar nak tengok....

2 comments:

PK said...

CGI tu teknik yang selalu digunakan dalam menulis blog iaitu teknik fikir dalam dalam.

GiveAsh said...

oh kalau cam tu aku slalu la guna CGI jugak..tapi kurang berjaya kurasakan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!